Из рукописа…

ЗАПИСНИЧАР НЕСАНИЦЕ

 

АФОРИЗМИ СНОВА

Пишем афоризме готово шест деценија. Многе сам у сну ухватио и забележио, а неки су у сну изгубљени. Дешавало се да усним афоризам, пробудим се, седнем за сто да га забележим, и наставим (око три или четири сата ујутро!) да бележим нове афоризме, који незадрживо навиру. То ме је спасавало у оно време кад сам имао сталне (плаћене!) рубрике, а каснио сам…

И сад се нешто дешава, али друкчије. Није исто украсти нешто из сна и борити се против несанице. А некад је и то плодотворно.

У ноћи 8. и 9. јануара 2017. одспавао сам два-три сата (имао сам госте, пријало вино!), па се пробудио и помислио нешто, што је заправо био афоризам. Мрзи ме да устанем и забележим, упамтићу. У полусну, понављам афоризам, а онда искрсне и други, па и трећи! Е, штета би било да све то заборавим. Устајем и записујем… И опет се будим са новим афоризмом из луде главе. Само што је ово сад било још луђе: нанизао сам четири нова афоризма. Скачем, бунован, и брзо пишем. Све сам их ухватио!

Ујутро, после последњег (али успелог!) покушаја спавања, нађем онај папир и на њему све оне афоризме, свих седам! И ево их:

* Стигли смо до позитивне нуле, и следи развојна фаза: битка за позитивни минус.

*Добре су те инвестиције. За разлику од инвестиционих улагања.

* Неки градоначелници су као градоносни облаци, али без осигурања од штете.

* Сав живот прође између два премијера: оног што је цедио суву дреновину и овог што ломи зубе на европским вредностима.

* Што пропусти старина Новаче на Интернационали, то дочека дијете Грујица на Интернету.

*Именован је ован предводник, који ће изабрати овчију коалицију по својој мери.

* Од овна предводника женке у чопору не очекују само политику.

Па, нису лоши афоризми. Или барем: афористичке алузије… Али, питам се: Зашто?! Зашто и кад спавам (које спавање!) мислим о тим срањима!? Шта ради тај мој мозак кад сав нормалан свет спава?!

 

ЈОШ НЕКОЛИКО СТРАНИЦА ИЗ ЗАПИСНИКА КОШМАРНИХ СНОВА:

Кошмар 4

Кошмар 5

Кошмар 9

Илустрација: Сашењка Мељников Ивановић

Advertisements